חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

אלימות במשפחה כלפי ילדים

תוכן עניינים

נערים ונערות שחוו אלימות במשפחה? ראשית כל חשוב שתדעו שאתם לא לבד, ואין שום סיבה והצדקה לאלימות המופנית כלפיכם מצד אף אדם, ובטח שלא מצד אבא או אמא שלכם. לכל ילד וילדה ישנה הזכות לחיות בביטחון, ולרשות המדינה עומדים הכלים כדי לסייע לנפגעי אלימות במשפחה לממש זכותם זו. 

 

כיצד אלימות כלפי ילדים באה לידי ביטוי?

אלימות יכולה לבוא לידי ביטוי במספר דרכים. האלימות הבולטת וידועה ביותר היא אלימות שכוללת התעללות פיזית ומכות, אך ישנה אלימות אחרת שגם היא חמורה ומצדיקה סיוע והתערבות מצד הרשויות.

אלה האופנים בהם אלימות כלפי ילדים באה לידי ביטוי:

אלימות פיזית אלימות פיזית יכולה לכלול מכות עם הידיים, גרימת חבלה באמצעות חפצים ולמעשה כל פגיעה פיזית שנעשית בזדון. אלימות פיזית עלולה לגרום לחבלה קשה, נכות ואף מוות וישנן דרגות חומרה שונות לאלימות פיזית.
אלימות מינית פגיעה הכוללת התייחסות או אלמנטים מיניים. אלימות מינית יכולה לנוע מנגיעות, מעשים מגונים ועד מעשי אונס. לרוב אלימות מינית מתבצעת על ידי גברים במשפחה, אך לא רק.
אלימות רגשית השפלה המשפיעה בצורה שלילית על הקורבן.
הזנחה הזנחת הילד על ידיו הוריו ואי מתן מענה לצרכיו הבסיסיים ומילוי חובת ההורים כהורים.

 

אלימות כלפי הילדים כדרך נקמה בבן / בת זוג או בן / בת זוג לשעבר

ישנם מקרים בהם האלימות כלפי ילדים היא דרך לפגוע בבן או בת זוג, ובמקרים מסוימים מדובר בפגיעה בבן או בת זוג לשעבר. כך למשל היו מקרים בהם אב המשפחה רצח את ילדו בזמן תהליך גירושין מהאם ותביעת מזונות. פגיעה זו נעשית מתוך אמונה של ההורה הפוגע כי הדבר יפגע בבת זוגתו לשעבר.

 

חובה לדווח על אלימות כלפי ילדים

בישראל, כמו מדינות רבות בעולם קיימת חובה חוקית לדיווח לרשויות על מקרי אלימות כנגד ילדים. יש להדגיש כי חובה זו חלה על כל אדם שנחשף למקרי אלימות במשפחה כנגד ילדים ולא רק על אנשי מקצוע. חובה זו מפורטת בחוק העונשין (ס' 368 ד (ח) ), בו מפורטות כל העבירות כנגד קטינים עליהן חלה חובת דיווח: סיכון חייו ובריאותו של הילד, הזנחתו, נטישתו, אלימות המובילה לחבלה וכן התעללות.

החוק מציין כי כל אדם אשר מתעורר בו חשש לסביר להתרחשות של אחד מהעבירות הנ"ל חייב לדווח על כך לרשויות ואי דיווח על כך עלול לגרור עונש של חודשי מאסר בפועל. ועל אנשי מקצוע המטפלים בקטינים חלה חובה מוגברת, ואי דיווח מצידם על המקרים הנ"ל עלול לגרור עונש של 6 חודשי מאסר בפועל.

 

להיכן לפנות אם אני חווה אלימות במשפחה?

ניתן לפנות למשטרה, לבית הספר, לגורם רווחה ובמידה וכתוצאה מהאלימות אתה זקוק לטיפול רפואי – ניתן לדווח בחדר מיון בבית חולים. לאחר הדיווח, הטיפול בך יעבור למרכז הגנה – מרכז סיוע לקטינים נפגעי עבירה שם נמצאים כל הגורמים המקצועיים הרלוונטיים כולל גורמי חקירה, אבחון וטיפול.

מאמרים נוספים

פגיעה מינית בילדים ובקטינים

פגיעה מינית הינה טראומה משמעותית עבור האדם הנפגע. כשמדובר בילד הפגיעה הנפשית עשויה להיות במקרים רבים משמעותית הרבה יותר. לכן גם הטיפול והענישה כנגד פגיעות

קרא עוד »